torsdag den 22. august 2013

Roadtrip (anden del)

Hermed anden del af rejsebeskrivelsen fra vores roadtrip med Kirsten og Henning.
Adirondacks er en kæmpe national park i den nordlige del af staten NY, hvor vi tilbragte de næste 3 dage på et 70'er agtigt motel lige ned til søen Long Lake.


Vi vågnede til den skønneste udsigt hver morgen, og selv om temperaturen ikke var særlig høj, kunne vi nyde solen på badebroen lige neden for. 


Motellet havde kajakker man kunne leje, og vi var allesammen ude at padle. Henning har i rigtig mange år talt om, at kajakroning var noget han godt kunne tænke sig, og heldigvis levede det op til forventningerne. 



Om tirsdagen tog vi på vandretur i bjergene. Vi havde valgt en tur på ca. 3 km. så alle kunne være med, og da vi nåede op på toppen var det flot solskin, og der var bjergudsigt hele vejen rundt. Dagen efter tog Lars, Elias og Henning på en længere bjergtur, mens vi havde "dametid" (citat Agnes) på motellet. Danmark er en lille flad have i forhold til den vilde natur, vi er omgivet af her, og kommer på top 5 over de ting, vi kommer til at savne.


Efter nogle afslappende dage i bjergene, gik turen videre til et helt andet landskab med mere fladt terræn i det sydlige NY. Området hedder Finger Lakes p.g.a. en masse aflange søer, og er kendt som et af de største vindistrikter, næst efter Californien. Vi havde lejet en hytte på en vingård, og der var gratis prøvesmagning på deres vine. Om aftenen grillede vi og lavede bål, mens vi sang spejdersange og ristede skumfiduser, som sammen med nogle fantastiske honningkiks og chokolade hedder "S'mores" fordi de smager af en til. En af de ting, vi havde valgt fra på vores tur, var at køre til Pennsylvania og se Amish folk. Til vores store overraskelse boede der en hel del af dem i Finger Lakes området, og flere steder så vi følgende skilt.

Da vi skulle handle stod der hestevogne uden for supermarkedet, og det ser altså komisk ud, når folk i tøj fra syttenhundrederødkål, hiver et visakort op af pungen. Amish folkene er i stigende vækst, fordi de har et ret højt fødselstal, og derfor spreder de sig til mange områder i USA.


Efter ni dages rejsen var det blevet til til vores endemål: Niagara Falls og vi nød turen langs Lake Ontario, der ligger mellem grænsen til USA og Canada. Søen var så stor, at vi fik fornemmelsen af en rigtig strand med bølger, og det er skønt at holde pauser, hvor man kan få en dukkert.

Alle siger, at man se vandfaldet fra Canadasiden, så vi kørte over grænsen, overnattede og tog afsted igen næste morgen. Byen Niagara Falls er en rigtig turistby i ordets værste forstand, og gade op og ned ligger der spillehaller, forlystelser og restauranter i en stor pærevælling. Men det vi var kommet efter, var køreturen værd: WOW - det er bare flot og vildt, og vi var imponerede for hvert et skridt vi tog langs den lange promenade. 


Ungerne og jeg tog til sidst med "Maid of the Mist", som er et skib, der sejler så tæt på vandfaldene så muligt. Alle bliver udstyret med blå regnfrakker, da chancen for at blive våd er temmelig stor.

På turen fik vi at vide at der var en ældre dame i en tønde og en lille dreng med redningsvest, 
der havde taget turen ned af vandfaldet og overlevet!
Resten af dagen gik med at køre den knap 500 km. lange tur hjem, og det er nu en rar fornemmelse at ligge i sin egen seng igen, når man har været på farten længe.

Bedstemor og bedstefar tog afsted forrige onsdag, men her er sommerferien fortsat i gang, og jeg er ved at længes efter en hverdag igen.. 
P.t. nyder vi dog at have besøg af Simon og hans kæreste Julie, men det må I høre mere om I næste blog:-)

tirsdag den 13. august 2013

Roadtrip (første del)


Sommerferietid er gæstetid, og Lars tog for tre uger siden til NYC igen, for at hente sine forældre i lufthavnen, og se Manhattan uden børn i et par dage. De fik set alle de obligatoriske ting, og kom også til gospelgudstjeneste i den lokale kirke i Harlem, hvor de boede.
Der var stor gensynsglæde, da vi tog imod dem på stationen, og vi nød et par dages afslapning og rundvisning i vores lokalområde, inden det var tid til at pakke bilen og køre ud på roadtrip. USA er så kæmpestor, og der er så mange ting at se, at det har været svært at vælge, hvor ferien skulle tilbringes. Vi valgte dog at blive i det nordøstlige hjørne, da der er så mange ting i nærområdet, vi ikke har set. Vi begyndte turen med at køre til staten New Hampshire, og første stop var en forladt landsby, der er lavet om til museum.
Vi spiser frokost i Canterbury, NY

Beboerne der havde boet der engang, tilhørte en kristen sekt - Shakerne - der fik deres navn, fordi de nærmest gik i ekstase og begyndte at ryste, når de skulle synge. En af reglerne var, at man ikke måtte gifte sig eller have sex, så mærkelig nok uddøde den efter noget tid.. ! 
Vi fik en rundvisning på museet, og så hvor velorganiseret og enkelt de levede. I mange år adopterede de børn til deres "kollektiv", og var kendt for deres gode skoler.
Børnene hoppede i Shaker-outfit og prøvede at ligge i rebsenge..

Dagen efter stod vi meget tidligt op for at komme med første tog op af Mount Washington, som er New Englands højeste bjerg. Toget var et damplokomotiv, som tøffede op af bjerget, med stop undervejs for at hælde vand på dampmaskinen.

Desværre var det fuldstændig tåget, så vi kunne ikke nyde udsigten på vej op. På toppen skiftede vejret så hurtigt, at vi kun i kortvarige glimt kunne se, at vi rent faktisk stod på et bjerg. Mens vi ventede på at komme ned igen så vi et museum om bjerget, hvor man bl.a. kunne læse om det ekstreme vejr, der er i den højde. Efter en times tid bevægede vi os langsomt ned igen, og heldigvis klarede det op og vi kunne nyde den utrolig smukke udsigt.


Vi forlod derefter New Hampshire og kørte til Montpelier, som er hovedstaden i Vermont. Vermont er fantastisk smuk og bjergrig, men vores fokus var mere på kulinariske oplevelser, og vi kørte straks til rundvisning på Ben og Jerrys isfabrik, hvor vi fik is i lange baner. 
Bag ved Ben og Jerry's fabrikken

Lørdag var vi til kæmpe marked i Burlington. Vermont er kendt som en gourmetstat, med gode oste, sirupper og andre lækkerier, og vi vandrede fra stand til stand og smagte alverdens gode sager.
På vej tilbage spiste vi konditorkager på en restaurant, der er ejet af selveste Von Trapp familien (der inspirerede til Sound of music), hvor der var en skøn panorama udsigt over bjergene, mens et band spillede op med strygermusik - ren alpeidyl. 

Søndag sejlede vi med færge over søen Lake Chamberlain, og følte os helt hjemme i Danmark, mens vi ventede ved færgelejet. På sejlturen var der udsigt til Adirondicks en kæmpe statspark i det nordlige NYC, som var vores næste stop. (Fortsættelse følger...)


- Posted using BlogPress from my i